Despre proiect
Poluarea apelor
Stiri
Pentru un rau curat
Galerie foto
Forum
Cine se implica
Informatii utile
Contact
La adunat de gunoaie pe Olt

Romtelecom şi Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta au mobilizat ong-urile şi mass-media şi i-a scos, azi, la adunat de gunoaie, pe Olt, în apropierea barajului Avrig – Săcădate. Proiectul “Adoptă un râu” îşi propune să cureţe mai multe zone ale râului Olt, preferate de români când e vorba să iasă la grătar. Acesta este unul dintre cursurile de apă unde sunt cel mai des întâlnite PET-urile lăsate în urmă de către turiştii care vin la picnic sau deşeurile aruncate din gospodăriile din preajma râului. “De la accidente ecologice la combinatele de prelucrare chimică de pe cursul râului, la depozitarea ilegală a deşeurilor menajere pe malul râului sau comportamentul necivilizat la picnic, Oltul suferă din cauza gesturilor noastre. Principalele surse de poluare punctiforme din bazinul hidrografic Olt provin din activităţi din industria chimică, zootehnie şi gospodarie comunală. Aceste activităţi deteriorează calitatea apei, distrug flora, fauna, afectează turismul şi imaginea ţării noastre. Anual turiştii şi localnicii aruncă zeci de mii de PET-uri şi alte reziduuri în apele râului Olt. PET-urile nu sunt biodegradabile şi încep să îşi schimbe compoziţia chimică într-o perioadă cuprinsă între 200 şi 300 de ani. În tot acest timp oamenii continuă să arunce recipiente de plastic şi gunoaie în apă, iar cantitatea de deşeuri cumulată devine din ce în ce mai mare, afectează din ce în ce mai mult habitatul şi devine un factor nociv şi inestetic”, explică organizatorii.

În plus, una din ambiţiile acestui proiect este de a constitui adevărate comunităţi în jurul zonelor afectate, care să continue activitatea de îngrijire şi să prevină poluarea cursului de apă. Organizatorii vor împărţi broşuri copiilor şi elevilor din şcolile aflate în vecinătatea Oltului, cu privire la problemele ecologice în general, dar mai ales în ceea ce priveşte comportamentul ecologic resposabil.

”Adoptă un râu” este un proiect derulat de Romtelecom si Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta cu sprijinul Administraţiei Naţionale “Apele Române”, prin care se desfăşoară activităţi de conştientizare şi ecologizare în patru judeţe aflate pe valea râului Olt: Covasna, Sibiu, Vâlcea şi Olt.

Partenerii proiectului în judeţul Sibiu sunt Asociaţia Prietenii Avrigului şi Primăria Avrig. (Rondul de Sibiu, 25 august 2008)