Despre proiect
Poluarea apelor
Stiri
Pentru un rau curat
Galerie foto
Forum
Cine se implica
Informatii utile
Contact
Sibiul adopta Oltul

Proiectul „Adopta un rau", lansat de Asociatia „Salvati Dunarea si Delta" a ajuns si la Sibiu. Ieri, a fost ziua teoriei. Astazi, voluntarii trec la practica.

Facultatea de Stiinte a gazduit, ieri, prelegerea ce a avut ca tema instruirea si pregatirea voluntarilor sibieni. La intalnire au participat atat organizatorii proiectului, cat si reprezentanti ai autoritatilor locale, care au incercat sa traga un semnal de alarma asupra poluarii raului Olt. „Principalele surse de poluare ale raului raman canalizarile, iar, in aceste conditii, statiile de epurare au un rol foarte important. Situatia acestora la nivelul Sibiului este cat de cat imbucuratoare. Cu ajutorul fondurilor PHARE am reusit sa instalam noi statii de epurare la Gura Raului, Sura Mica si Cristian. Insa, la Avrig, situatia e mult mai grava; acolo nu exista inca o statie de epurare", a explicat Negoita Pioara, directorul Seviciului de Gospodarire a Apelor Sibiu. O alta sursa de poluare a Oltului, potrivit lui Pioara, sunt PET-urile care ajung in rau, in lipsa sistemelor de gestionare selectiva a deseurilor.

Incepe ecologizarea

Astazi, dis-de-dimineata, voluntarii sibieni vor pleca la curatenie, urmand sa ecologizeze una dintre cele mai afectate zone de poluare ale raului Olt, barajul Avrig-Sacadate. Proiectul isi propune sa constituie grupuri de initiativa in jurul zonei afectate, in vederea continuarii activitatii de ingrijire si prevenire a poluarii. „E de admirat initiativa Asociatiei «Salvati Dunarea si Delta», insa este foarte important ca acest proiect sa aiba consecinte vizibile, fiind urmat de mai multe actiuni de ecologizare atat in zona barajului cat si in alte zone mult mai afectate", considera Adriana Morariu, sefa serviciului Monitoring, Sinteze si Coordonare din cadrul Agentiei Locale pentru Protectia Mediului Sibiu. Campania „Adopta un rau" isi propune sa promoveze educatia ecologica in randul copiilor si elevilor din scolile aflate in vecinatatea Oltului, cu privire la problemele de mediu, cat si realizarea unor brosuri privind comportamentul ecologic. Totodata, se doreste dezvoltarea unei pagini de internet care sa includa toate materialele proiectului si un forum virtual, unde membrii comunitatilor de pe cursul raului Olt sa poata comunica in vederea rezolvarii eventualelor probleme aparute. (Monitorul de Sibiu, 26 august 2008)