Despre proiect
Poluarea apelor
Stiri
Pentru un rau curat
Galerie foto
Forum
Cine se implica
Informatii utile
Contact
Despre Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta

Slogan

În luptă cu oamenii pentru binele naturii.

Misiune

Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta este o organizaţie de protecţia mediului care luptă pentru protejarea biodiversităţii Dunării şi Deltei.

Obiective strategice

• Lobby pentru influenţarea politicilor publice în favoarea mediului.
• Promovarea unei atitudini responsabile faţă de mediu la nivelul publicului larg.
• Desfăşurarea de acţiuni concrete de protecţie a Deltei şi a Dunării.
• Dezvoltarea unor acţiuni favorabile mediului în rândul companiilor.
• Mediere între actorii şi factorii de interes la nivelul Deltei.
• Educarea, informarea şi dezvoltarea mass-media de mediu din România.


Istoric

Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta a fost fondată în mai 2004 cu scopul declarat de a lupta împotriva distrugerii Deltei. Am început prin a ne opune vecinilor de la est care doreau să construiască un canal navigabil peste cadavrele pelicanilor şi pescăruşilor. În afară de articole publicate şi de investigaţiile demarate, am organizat mişcări de protest care au adus multă „publicitate” ucrainienilor, chiar şi pe EuroNews.

În 4 ani de la înfiinţare, suntem organizaţia de mediu cea mai cunoscută în România şi unul dintre cele mai influente grupuri de lobby faţă de autorităţi pe probleme de mediu. Suntem şi singura organizaţie non guvernamentală care face activităţi de protecţie în toată Rezervaţia Biosferei Delta Dunării. 


Fapte care contează

Am readus pe agenda guvernului Acordul cu privire la crearea Coridorului Verde al Dunării de Jos, care va fi pus în practică după ce, timp de 6 ani, fusese ignorat.

Am derulat, cu ajutorul preşedintelui României, o campanie de sensibilizare a turiştilor cu privire la aruncarea gunoiului în Delta Dunării – “Verde cine n-are, pierde”.

La Odessa, ne-am aflat din nou între primele rânduri ale ofensivei internaţionale împotriva construirii canalului navigabil de mare adâncime Chilia-Bâstroe.

Am redactat, împreună cu Ministerul Apărării Naţionale, un plan de urgenţă pentru hrănirea păsărilor din Deltă în caz de îngheţ.

Documentarul produs de Asociaţie despre oamenii din Delta Dunării, “Chipurile Deltei”, a fost difuzat pe TVR1 şi a făcut sala plină la Festivalul de Film Documentar de la Sibiu.

Am organizat un boicot la care s-au aliat 52 de organizaţii de mediu şi care a îmbunătăţit semnificativ procedurile de finanţare pentru O.N.G.-uri ale Fondului Naţional pentru Mediu.

Suntem prima organizaţie de mediu ai căror membri au primit certificate de agenţi ecologi voluntari din partea Ministrului Mediului.

Preşedintele, premierul şi ministrul mediului ne-au mulţumit public pentru ceea ce facem.

16 milioane Ron au fost deblocate pentru lucrări de reconstrucţie în Delta Dunării, renaturarea amenajărilor agricole şi piscicole, care ocupă peste o treime din suprafaţa Rezervaţiei.

Am obţinut interzicerea pescuitului la speciile de sturioni pe o perioadă de 10 ani şi lucrăm la interzicerea pescuitului industrial pe teritoriul Rezervaţiei.

În 2007, am derulat proiecte de educaţie şi ecologizare în valoare de peste 900,000 de euro, finanţate integral de companii private.

Am primit Marele Premiu şi Premiul la categoria “Protecţia Mediului” la Gala Societăţii Civile pentru proiectul “Verde cine n-are, pierde!” de ecologizare şi conştientizare desfăşurat în Delta Dunării.

Cu sprijinul companiilor din mediul privat am creat grupul de lobby “Avem o Deltă. Cum procedăm?”, care reuneşte periodic factorii de influenţă din Delta Dunării în vederea soluţionării problemelor ecologice identificate în urma Simpozionului naţional anual organizat de Asociaţie.